Co warto zjeść w Kanadzie? Popularne jedzenie i potrawy
Data publikacji 8 marca, 2024Kanada to kraj o wielokulturowym dziedzictwie kulinarium, które uwodzi smakoszy na całym świecie. Od tradycyjnych potraw opartych na produktach pochodzących od rdzennych mieszkańców do nowoczesnych przekąsek, w Kanadzie znajdują się dania na każdy gust.
Popularne dania na śniadanie w Kanadzie
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a Kanadyjczycy traktują to powiedzenie bardzo poważnie. Najpopularniejszą propozycją na początek dnia jest zdecydowanie placki syropem klonowym, które noszą nazwę „pancakes”. Są one miękkie, puszyste i podawane z gęstym, słodkim syropem klonowym, który jest jednym z symboli Kanady.
Inna popularna propozycją jest śniadanie angielskie – fry-up, które składa się z jajek, bekonu, pieczonych ziemniaków i pieczywa. Często dołączane jest także owoce sezonowe oraz kawałki sera, co nadaje zestawowi wyjątkowej bogatości.
Dla osób poszukujących lżejszego śniadania, popularne są kanapki z hummusem, awokado, czy świeżymi owocami. Każde śniadanie w Kanadzie jest kompleksowe i nasycające, a zastosowane w nim składniki są zdrowe i pełnowartościowe.
Klasyczne kanadyjskie przekąski i fast foody
Najbardziej znane kanadyjskie danie to bez wątpienia poutine. To prosty, ale niezwykle smaczny zestaw frytek, pokrytych sosem gravy i podtopionych żółtym serem. Choć może to brzmieć dość zwyczajnie, sekret smaku tkwi w odpowiedniej jakości składników i ich proporcji.
Fast food jest w Kanadzie także bogaty w smaki i różnorodność. Znajdziemy tu bez problemu hamburgery, hot dogi czy pizzę, ale warto poszukać specjalności lokalnych, takich jak np. beavertails – cienkie placki frytki pokryte słodkimi dodatkami takimi jak cynamon, cukier pudrem czy czekolada.
Na słodko, Kanadyjczycy lubią tzw. butter tarts, co to są małe, słodkie tarty wypełnione masłem, cukrem i jajkami. Dodaje się do nich czasem rodzynki lub orzechy. Są kruche, słodkie i niezwykle sycące.
Niezwykłe potrawy z różnych regionów Kanady
Ze względu na różnorodność kulturową i geograficzną Kanady, w różnych częściach kraju zobaczyć można różne potrawy, które są charakterystyczne dla danego regionu. Na wschodzie, w regionie Maritime, dominują owoce morza, w tym przepyszne homary, krewetki i małże.
Na zachodzie kraju, prawdziwym rarytasem są potrawy z łososia – wędzonego, grillowanego czy podanego na surowo w formie sashimi. W regionie Quebec z kolei królują dania z mięsa – np. Tourtière, czyli tradycyjna tarta mięsna, a także różnego rodzaju potrawy z jelenia.
Na północy Kanady popularne są dania z dziczyzny oraz lokalnych gatunków ryb, jak np. Arctic Char. W tej części kraju popularne są także owoce leśne, takie jak jagody czy maliny, które są używane do przygotowywania sosów, nalewek, a także deserów.
Podróżując po Kanadzie, warto otworzyć się na różnorodność kulinarnych doświadczeń. Kanadyjska kuchnia to nie tylko syrop klonowy, ale także cała gama dań regionalnych, które zadowolą każdego smakosza.